Call opties

Call opties: wat zijn het?

Call opties zijn rechten die verhandeld kunnen worden om in een vooraf bepaalde periode tegen een vooraf bepaald bedrag aandelen te kopen. Daar waar het bij put opties gaat om het recht op verkoop, gaat bij call opties dus om het recht op koop. Call opties kunnen net als de aandelen ook worden verkocht (schrijven van een optie).

Wanneer u call opties koopt, verwerft u het recht om in de toekomst aandelen te kopen. Zoals gezegd worden het bedrag (de uitoefenprijs) en periode waarin dit kan vooraf bepaald.
Wanneer call opties worden verkocht, wordt het recht op aankoop van aandelen verworven aan iemand anders. Voor de verkoper ontstaat dus de plicht dat aandelen moeten worden geleverd als de koper zijn optie uitoefent.

Opties kopen? Kies de beste brokerAdvertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Broker / Aanbieder Omschrijving Actie  
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om te beleggen.
Gratis rekening openen
Beleggen vanaf € 2,- + 0,03% >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Binck is één van meest populaire en gebruiksvriendelijke aandelen brokers van Nederland. Het is eenvoudig om zelf te beleggen Vraag het gratis informatiepakket aan! Gratis € 200,- transactietegoed!
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een uitstekend alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening >Gratis rekening openen
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Call opties: winst maken

Wanneer de aandelenkoers stijgt in de optieperiode, worden call opties meer waard. Aandelen kunnen dan dus worden aangekocht voor een lager bedrag dan de werkelijke waarde.
De winst die wordt behaald is het verschil tussen die prijs die bij verkoop tot stand komt en de aankoopprijs van de call opties. Wanneer call opties worden uitgeoefend met het oog op het kopen van aandelen, kan de maximale winst omschreven worden als het verschil tussen de uitoefenprijs van de aandelen en de huidige koers van het aandeel.

Call opties: hoe te handelen?

Wanneer u een actieve speler bent op de beleggingsmarkt, kunt u zeer eenvoudig zelf overeenkomsten afsluiten met de betreffende organisatie of met zogenoemde brokers. Als dit niet het geval is, dan is het raadzaam om samen te werken met een beleggingsadviseur.

Call opties: brokers

Brokers zijn instanties (bijvoorbeeld banken of institutionele organisaties) die de rol van bemiddelaar spelen bij het sluiten van een beleggingsovereenkomst tussen koper en verkoper bij onder andere call opties. Op deze pagina vind u een overzicht van brokers voor het beleggen in opties.

Alles over Opties: beleggen in opties